VIVISOL

Nasal High Flow Therapie

COPD-patiënten met een verslechtering van de conditie lopen het risico op exacerbaties met ziekenhuisopname(n) als gevolg. Dit is zeer ingrijpend voor patiënten en brengt hoge maatschappelijke lasten met zich mee. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de kwaliteit van leven bij patiënten na elke exacerbatie significant vermindert. Met de inzet van nasal High Flow Therapie (nHFT) helpt VIVISOL patiënten de therapie thuis te continueren en exacerbaties en heropnames te voorkomen.

Waarom nasal High Flow Therapie via VIVISOL?

 • Veilig en vertrouwd vanuit thuis
 • Uitgebreide instructies om de patiënt vertrouwd te laten raken met de therapie.
 • We informeren u tijdig bij verslechtering. U bepaalt de acties die erop volgen.

Werkingsprincipes nHFT

 • Het optimaliseren van de mucusklaring
  Door het toedienen van optimaal bevochtigde inademingslucht: (37°C, 44mg H2O, RV 100%) kan de muscusklaring worden geoptimaliseerd.
   
 • Het reduceren van ademarbeid
  Door het toedienen een hogere flow ontstaat er een lichte overdruk in de luchtwegen. Hierdoor is er een betere CO2 uitwas en zuurstofdiffusie en ontstaat een lichte reductie van de ademarbeid.
   
 • Het optimaliseren van de gasuitwisseling
  De ingestelde flow op het apparaat moet hoger zijn dan de piek-inspiratoire flow behoefte van de patiënt om de gaswisseling te optimaliseren.

Vergoeding 

Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet de COPD-patiënt opgenomen zijn geweest met een exacerbatie. Tijdens deze opname is het noodzakelijk dat de behandeling met nasal High Flow Therapie (Optiflow) succesvol is verlopen. Daarnaast moet het vermoeden bestaan dat de patiënt zonder continuering van de therapie snel weer zal worden opgenomen als gevolg van een nieuwe exacerbatie. Bij patiënten in het stadium Gold 4 zien we dat de therapie steeds vaker wordt vergoed.

Installatieafspraak

Afhankelijk van de goedkeuring van de zorgverzekeraar maken we een afspraak bij de patiënt thuis om de therapie te starten. Tijdens de installatieafspraak:

 • stellen we het apparaat in volgens doktersvoorschrift.
 • krijgt de patiënt uitleg over het gebruik, de instellingen en het onderhoud.
 • ontvangt de patiënt voldoende disposables voor de eerste 6 maanden.

Deskundige begeleiding

Ook na installatie zijn we er voor onze patiënten. Wij nemen regelmatig contact op met de patiënt om het gebruik en het verloop van de therapie te bespreken. Is er aanvullende support nodig? Wij staan 24/7 klaar om vragen te beantwoorden.

Ondersteuning nodig?

Kom met ons in contact via 31 (0)13 - 5231022 of zuurstof@vivisol.nl.