VIVISOL

Slaapapneu

Slaapapneu is een ademhalingsstoornis tijdens het slapen. Ook wel OSAS genoemd. OSAS is een afkorting voor Obstructief Slaap Apneu Syndroom. 

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een ademhalingsstoornis tijdens het slapen. Het betekent dat de ademhaling een aantal keren stopt tijdens het slapen. Dit wordt veroorzaakt door een tijdelijke afsluiting in de bovenste luchtwegen.Uw keelspieren en tong verslappen en in de meeste gevallen ontstaat er een snurkgeluid. Bij slaapapneu valt ook de tongbasis naar achteren waardoor de bovenste luchtwegen afgesloten worden. Het gevolg zijn meerdere ademstops per nacht.

Door de ademstilstanden kan het zuurstofgehalte in uw bloed dalen. Uw hersenen worden gealarmeerd en geven een wekreactie, waardoor u uiteindelijk weer doorademt. Dit wordt een arousal genoemd. De combinatie van zuurstoftekort en arousals verstoort niet alleen uw slaap, maar ook het functioneren van uw organen en uw hormoonhuishouding.

Diagnose

De diagnose OSAS wordt vastgesteld door middel van een slaaponderzoek.

Meer over het slaaponderzoek

Symptomen

Een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes kan een gevolg zijn van OSAS. Daarom is het belangrijk dat uw behandeling optimaal verloopt.

Veel onbehandelde OSAS-patiënten hebben klachten, zoals:

  • Vermoeidheid
  • Stemmingswisselingen
  • Hoge bloeddruk
  • Geheugenproblemen
  • Concentratieverlies

Therapieën

VIVISOL levert drie soorten behandelingen voor OSAS:

PAP-therapie

Een apparaat blaast omgevingslucht onder verhoogde druk in de luchtwegen, waardoor de blokkades verminderen.

Meer over PAP-therapie

Positietherapie

Een apparaat wordt met een band rondom de borstkas bevestigd en geeft een trilling om rugligging te voorkomen.

Meer over Positietherapie

MRA-beugel

Een beugel houdt de onderkaak op zijn plek, waardoor deze tijdens de slaap geen afsluiting kan veroorzaken.

Meer over behandeling met een MRA beugel

Uw arts houdt rekening met verschillende factoren om te bepalen welke therapie het beste bij u past. Hierbij kijkt hij onder andere naar het aantal ademstops per minuut en het aantal ademstops in rugligging. Met de juiste behandeling daalt het aantal ademstops en krijgt uw lichaam de kans zich te herstellen. Dit kan even duren en is vaak afhankelijk van hoe lang u al OSAS heeft.