Veelgestelde vragen

Behandeling

Wat is een MRA-beugel?

MRA staat voor ‘mandibulair repositieapparaat’ (mandibula = onderkaak). Een MRA-beugel bestaat uit twee kunststof delen die over de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak geplaatst worden. Een MRA-beugel houdt de onderkaak naar voren tijdens de slaap waardoor de keelholte verbreedt. Dit voorkomt dat de zachte delen uit de keel de luchtweg blokkeren,  waardoor snurkklachten  en ademstops verholpen kunnen worden.

Wat gebeurt er tijdens de intake?

Tijdens de intake voert onze tandarts een aanvullend onderzoek uit om te kijken of u een MRA-beugel kunt gebruiken. We maken gebitsafdrukken of een scan. Poets daarom voor de afspraak goed uw tanden. Etensresten in het gebit zorgen ervoor dat het moeilijker is om goede afdrukken te maken. We geven daarnaast informatie over de MRA-beugel. De afspraak duurt ongeveer 40 minuten. 

 

Als u een MRA-beugel kunt gaan gebruiken, geven wij de opdracht om uw MRA-beugel in productie te nemen. De MRA-beugel wordt op maat gemaakt. De productie duurt ongeveer drie weken.

Waarom moet ik meerdere keren een medische vragenlijst invullen?

Dit heeft te maken met de privacy-wetgeving. Uw behandelend specialist stuurt ons de aanvraag en de uitslag van het slaaponderzoek. Andere gegevens mogen zij niet met ons delen. VIVISOL heeft daarom een eigen vragenlijst. De informatie die we hieruit halen is samen met de informatie van de voorschrijver en de röntgenfoto van uw kaak de basis voor het zorgplan van de MRA-therapie.

Waarom moet ik naar mijn tandarts voordat ik een MRA-beugel laat aanmeten?

Bij de intake nemen we gebitsafdrukken af of maken we een scan. Op basis daarvan wordt de MRA-beugel op maat gemaakt. Daarom adviseren wij alle behandelingen bij uw tandarts af te ronden vóór de intake. Als uw beugel niet meer past, bijvoorbeeld door aanpassingen in uw gebit, moet er soms een nieuwe beugel gemaakt worden. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.

Mijn klachten verergeren weer. Wat kan ik doen?

Is er iets veranderd in uw situatie? Is uw gewicht veranderd of gebruikt u andere medicijnen? Dat kan allemaal de MRA-therapie beïnvloeden.

Neem contact met ons op. We luisteren naar uw verhaal en stellen gerichte vragen om het juiste advies te kunnen geven. 

Ik woon niet in Tilburg. Hebben jullie nog andere spreekuurlocaties?

Wij werken samen met een groot aantal ziekenhuizen waar we ook spreekuren houden. Die spreekuren zijn bedoeld voor de patiënten die zijn verwezen door de betreffende ziekenhuizen. Heeft u een verwijzing van een ziekenhuis waar we geen spreekuur houden? Dan bent u welkom op één van onze open spreekuurlocaties. Daarnaast werken we met diverse tandartspraktijken samen in het hele land. Ook als u niet in de buurt van onze spreekuurlocaties woont kunnen we u helpen.
 

Ik snurk. Is dat een reden voor het aanmeten van een MRA-beugel?

Snurkklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zo kan het geluid vanuit de neus of vanuit keel komen. Snurken is niet altijd een symptoom van slaapapneu, maar in sommige gevallen is een MRA beugel toch een oplossing. Een MRA-beugel wordt alleen vergoed door de zorgverzekeraar om slaapapneu te behandelen. Wanneer u geen slaapapneu heeft, maar toch een MRA-beugel tegen het snurken wil, kunt u deze bij ons aanschaffen. Neem contact met ons op voor informatie over de kosten en mogelijkheden.

Ik heb een MRA-beugel gekregen. Wat kan ik nu verwachten?

Na de plaatsing van de MRA-beugel gaat u een gewenningsperiode in van 4 weken. Het gebit, de spieren en de kaken hebben even tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Het kan gevoelig of pijnlijk zijn in het begin. Het is belangrijk de bijtoefeningen dagelijks te doen. Deze helpen om de kaken te ontspannen en weer in de normale positie te krijgen.

 

Lichte pijnklachten kunt u eventueel tijdelijk verlichten met paracetamol. Blijf de beugel wel dragen. Als u de beugel (tijdelijk) niet draagt, moeten de spieren en kaken elke keer opnieuw wennen. Heeft u hevige pijnklachten, neem dan contact op met ons. Wij bespreken samen met u wat de vervolgstappen zijn.

 

In de eerste periode verminderen de slaapapneuklachten nog niet direct. Sommige patiënten merken wel direct verschil; bij anderen moet de kaak verder naar voren worden gezet en duurt het wat langer voor ze verschil merken. We bespreken dit altijd tijdens de controles.

 

Onze consulenten gaan samen met u op zoek naar de optimale stand van de beugel. In de optimale stand heeft u geen klachten aan gebit of kaken, en verminderen de slaapapneuklachten.

Hoe weet ik of mijn MRA-beugel werkt?

Uw klachten zijn altijd belangrijk. U en uw omgeving merken het beste of er verbetering is. Als het aantal ademstops per uur (AHI) bij u tussen de 5 en 15 ligt, meten we de resultaten aan de hand van de klachten die u heeft of had. Als u meer dan 15 ademstops per uur heeft, krijgt u vrijwel altijd een nieuw slaaponderzoek met MRA-beugel. Zo zien we het effect van uw therapie. Uw specialist bepaalt of een nieuw slaaponderzoek nodig is en vraagt dit aan. 

Hoe verstel ik de MRA-beugel? En wanneer moet ik dat doen?

Na de eerste gewenningsperiode van ongeveer 4 weken heeft u een eerste controle-afspraak. Vanaf dan mag u titreren en op zoek gaan naar de optimale stand van de onderkaak. Met optimaal bedoelen we dat u geen last heeft van tanden en kaken én dat de apneuklachten afnemen. Hoe u titreert, leest u hier

Hoe verloopt de behandeling bij MRA-therapie?

Op onze pagina over het therapieverloop, vertellen we uitgebreid wat u kunt verwachten.

Hoe vaak moet ik mijn MRA-beugel gebruiken?

Draag uw MRA-beugel tijdens ieder slaapmoment, dus ook tijdens een dutje overdag. Slaapapneu treedt niet alleen ’s nachts op, maar tijdens alle slaapmomenten. Het is dus belangrijk dat u de MRA-beugel elke nacht, de hele nacht gebruikt. Als u dit niet doet, heeft dat direct invloed op uw therapie. Uw klachten zullen hierdoor terugkomen.

Hoe bestel ik reinigingsproducten voor mijn MRA-beugel?

Op onze webshop bestelt u eenvoudig reinigingstabletten. Andere artikelen die u kunt gebruiken voor het reinigen van uw beugel vindt u op dezelfde pagina. Let bij alle producten goed op of het artikel geschikt is voor uw type MRA-beugel. 

Wat moet er gebeuren voordat ik kan starten met de therapie?

Voordat u start met MRA-therapie, is het volgende nodig: 

  • Voorschrijving van een specialist uit het ziekenhuis
  • De medische vragenlijst die u van ons ontvangt
  • De kaakoverzichtsfoto

De eerste stap is de aanvraag voor de MRA-beugel die de voorschrijver invult. Hij baseert de aanvraag op alle gegevens van het KNO-onderzoek en het slaaponderzoek. U ontvangt vervolgens een informatiebrief, vragenlijst, informed consent en, indien nodig, een verwijzing voor het maken van een röntgenfoto (OPG).

Wanneer alle benodigde gegevens compleet zijn, en voldoen aan de voorwaarden, regelen wij de machtiging bij de zorgverzekeraar en nodigen wij de patiënt uit voor de intake.

Wij hebben contracten met alle verzekeringen. U kunt dus met iedere zorgverzekeraar bij ons terecht.

Wat is titreren?

De MRA-beugel kan in verschillende standen worden gezet om uw onderkaak in de juiste positie te brengen. Het verstellen van de beugel heet ‘titreren’. Hier leest u alles over titreren. 

Wat gebeurt er tijdens de controle-afspraken?

Tijdens de controle-afspraken controleren we het onderhoud, de pasvorm en de conditie van de MRA-beugel. We bespreken en evalueren ook het behandeleffect, de bijwerkingen en de therapietrouw. 

Soms is een nieuw slaaponderzoek met MRA-beugel nodig om te controleren of de MRA-beugel het beoogde effect heeft. Bij een AHI hoger dan 15 verwijzen wordt u, na de optimalisatie van de beugel, altijd terugverwezen naar de voorschrijver voor een nieuw slaaponderzoek. Wij stellen uw verwijzer, huisarts en (eigen) tandarts op de hoogte dat de beugel is geoptimaliseerd.

Hierna volgt jaarlijks een controle van de MRA-beugel gedurende een periode van 3 of 5 jaar na plaatsing. De looptijd is afhankelijk van de zorgverzekeraar. Deze jaarlijkse controles zijn belangrijk omdat we hierbij de stand van uw kaak monitoren. 

Wat gebeurt er precies tijdens de plaatsing van de beugel?

We bespreken de verwachting van het behandeleffect, de mogelijke complicaties, het gebruik en de schoonmaakinstructies van de MRA-beugel. Wij stellen de verwijzer, huisarts en (eigen) tandarts op de hoogte dat we een beugel bij u hebben geplaatst, en welk type beugel we hebben aangemeten.

In het begin wordt de MRA-beugel zo ingesteld dat de onderkaak minimaal naar voren komt. Dit doen we zodat de kaakspieren en gewrichten kunnen wennen. We gaan uit van een gewenningsperiode van ongeveer 2-4 weken. Tijdens de daaropvolgende controle geven we uitleg over het stapsgewijs verstellen van de MRA-beugel. Vanaf dat moment gaan we samen op zoek naar de optimale instelling.

Vergoeding

Vergoedt de zorgverzekeraar mijn MRA-beugel?

VIVISOL heeft contracten met alle zorgverzekeraars voor het verzorgen van MRA-therapie. Dat betekent dat wij altijd een MRA-beugel mogen declareren bij uw zorgverzekeraar, en dat zij deze vergoeden uit uw basisverzekering. Hieraan zijn een aantal voorwaarden verbonden:

– De MRA-beugel wordt gebruikt voor behandeling van slaapapneu.
– De AHI is 5 of hoger.
– Er wordt geen gebruik gemaakt van een andere therapie ter behandeling van slaapapneu, zoals CPAP of slaappositietraining. 
– De therapie is voorgeschreven omdat u klachten ervaart als gevolg van slaapapneu (OSAS).

Wanneer u aan deze voorwaarden voldoet, heeft u recht op vergoeding.
Houd er rekening mee dat uw zorgverzekeraar wel kosten voor het eigen risico bij u in rekening kan brengen.

In de zorgverzekeringswet valt de MRA-beugel onder de hulpmiddelenzorg. Verstrekking en vergoeding vallen in de categorie ‘Uitwendige hulpmiddelen voor het ademhalingsstelsel’.

Wij hebben contracten met alle verzekeringen. U kunt dus met iedere zorgverzekeraar bij ons terecht.

Vergoedt de zorgverzekeraar een MRA-beugel tegen snurken?

Nee, als u de MRA-beugel alleen gebruikt tegen snurken, vergoedt de zorgverzekeraar deze niet. Snurken is vaak een symptoom van slaapapneu. Behandeling van slaapapneu met een MRA-beugel vermindert vaak ook het snurken. Wilt u toch een MRA-beugel aanschaffen? Neem dan contact op met ons. Wij informeren u over de mogelijkheden en de kosten.

Wat gebeurt er als mijn gebit niet geschikt is voor een MRA-beugel?

Als onze tandarts constateert dat uw gebit niet geschikt is voor een MRA-beugel, stoppen wij het traject en verwijzen wij u terug naar uw specialist om andere opties te bespreken.

De kosten van het vooronderzoek brengen wij in rekening. Wanneer dit in het ziekenhuis is gedaan, dient het ziekenhuis deze rechtstreeks in bij de zorgverzekeraar en ontvangt u van VIVISOL geen factuur. Wanneer VIVISOL de rekening van uw tandarts heeft betaald, sturen wij u een factuur voor de gemaakte kosten. Ook het eventuele consult, waarin geconstateerd is dat de gebitssituatie ongeschikt is, wordt in rekening gebracht.

Wanneer u een aanvullende tandartsverzekering heeft, kunt u deze rekening indienen bij de zorgverzekeraar ten laste van die verzekering. U kunt bij uw verzekeraar informeren naar de exacte vergoeding, dit is afhankelijk van uw persoonlijke verzekeringssituatie.

Wat gebeurt er als ik besluit dat ik geen MRA-beugel wil?

Indien u na het in gang zetten van het traject toch besluit niet te willen starten met de therapie, dan brengen wij de kosten van het vooronderzoek in rekening. Dit betreft de kaakoverzichtsfoto en de kosten voor eventuele afspraken die al hebben plaatsgevonden. 

Het traject start op het moment dat wij uw kaakoverzichtsfoto (OPG) ontvangen. Wij sturen deze na ontvangst automatisch door naar onze tandarts ter beoordeling. Let op: indien uw kaakoverzichtsfoto (OPG) in het ziekenhuis wordt gemaakt, stuurt het ziekenhuis deze direct naar ons. 

Heb ik garantie op mijn MRA-beugel?

De garantie op uw MRA-beugel is 3 of 5 jaar, afhankelijk van de voorwaarden van uw zorgverzekeraar. Uitzonderingen hierop zijn breuken door knarsen, het laten vallen of kapot buigen van de beugel en schade door niet of onjuist schoonmaken. Ook vervalt de garantie op uw MRA-beugel op het moment dat deze niet meer past door aanpassingen aan uw gebit en bij aanpassingen aan de MRA-beugel door derden.

Hoe zit het met mijn kroon- en brugwerk?

Al het kroon- en brugwerk moet stevig vastgezet zijn. In een enkel geval komt kroon- en brugwerk los tijdens het maken van afdrukken van het gebit of door het dragen van de beugel. Het opnieuw vastzetten hiervan door de eigen tandarts komt voor uw eigen rekening.

Wat als mijn tandarts de factuur voor de OPG niet naar VIVISOL wil sturen?

Op de verwijsbrief van VIVISOL leest uw tandarts dat hij de factuur voor de kaakoverzichtsfoto (OPG) naar VIVISOL kan sturen. Een enkele tandartspraktijk werkt daar niet aan mee. 

In dat geval laat u de factuur voor de OPG naar uzelf sturen en u stuurt deze naar VIVISOL. Wij voldoen vervolgens de factuur. Als u de factuur al zelf heeft voldaan, betalen wij het bedrag van de OPG aan u terug.

U stuurt de factuur per post of per mail (mra@vivisol.nl) naar ons toe, geeft daarbij aan of de factuur reeds is voldaan. Indien u de factuur heeft betaald, stuurt u ons uw IBAN, zodat wij het bedrag aan u kunnen overmaken.

Wanneer heb ik recht op een nieuwe MRA-beugel?

Afhankelijk van uw zorgverzekeraar heeft u na 3 of na 5 jaar recht op vergoeding voor een nieuwe MRA-beugel. Deze wordt via de basisverzekering vergoed. Houd er in dit geval rekening mee dat er kosten voor uw eigen risico door uw zorgverzekeraar in rekening kunnen worden gebracht.

Waarom ontvang ik een rekening van mijn zorgverzekeraar?

De MRA-beugel zelf wordt vergoed uit de basisverzekering. Het kan wel zijn dat er kosten voor het eigen risico in rekening worden gebracht. Hiervoor ontvangt u een rekening.

Enkele zorgverzekeraars berekenen controle-afspraken na de optimalisatie van de beugel door aan de patiënt. Heeft u vragen over deze rekening, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Ik voldoe niet aan de voorwaarden voor vergoeding. Kan ik toch een MRA-beugel krijgen?

Voldoet u niet aan de voorwaarden voor vergoeding door de zorgverzekeraar en wilt u zelf een MRA-beugel aanschaffen? Neem dan contact op met ons hierover. Wij informeren u over de mogelijkheden en de kosten.

Schoonmaken

Hoe houd ik mijn beugel schoon?

Hier leest u hoe u uw beugel schoonmaakt.